Варення – кольорове, солодке і проживає в різнокаліберних баночках, що зберігаються в
бабусиній коморі. Повидло – гріється в солодких пиріжках, джем – стане чудовим доповненням до
ранкових панкейків. А є ще конфитюр, але до цього терміну не готова добра половина сучасного
суспільства.
Чи є різниця між цими кондитерськими виробами? Чи усі ці слова просто витвір уяви невгамовних
маркетологів, що намагаються продавати нам старе-добре варення під різними назвами?
Насправді, різниця реальна і полягає вона у способі обробки плодів в процесі приготування і
консистенції готового виробу.
Варення. Більша половина з нас бачила процес його приготування, а дехто навіть приймав в ньому
участь. Використовуються цілі ягоди і фрукти, або ж рівномірно-посічені, і варяться до отримання
бажаного результату. Якщо б після цього плоди було б ще перетерто, це було б вже повидло.
Якщо «варення» має желеподібну консистенцію, то зветься воно джемом. Головна відмінність –
варення готується на рівномірному вогні, джем потребує поступового збільшення температурного
режиму. Наприкінці ми отримуємо густий десерт зі шматочками ягід або фруктів. Ця густина, до
речі, вигідно відрізняє його від варення: джем зручно використовувати у приготуванні випічки –
він не буде розтікатись.
І на кінець, цікавий факт – варення не завжди варять, хоч сама його назва відверто натякає на цей
процес. Є, так зване, «сире» варення, що виготовляється шляхом перетирання ягід із цукром.
Ягоди при цьому можуть використовуватись сирі чи свіжо-заморожені.
Вагома деталь: при виготовленні «сирого» варення, не використовуються високі температури, що
робить його єдиним солодким і корисним додатком до страв. Смакова ж палітра нікого не
залишить байдужим. Зазирніть до нашого магазину і облаштуйте свою кухонну комірку
кольоровими, а головне, смачними десертами.