Мабуть, всі люблять мед: тягучий, сонячний, солодкий. Він зберігається в банках і іноді таємничим способом зацукровується. Має масу корисних якостей, допомагає при недугах і служить відмінним десертом. Також широко відомий факт, що роблять мед бджоли. Але як? Давайте разом розкриємо цю бджолину таємницю.
Якщо трохи вникнути в тему бджільництва і процесу виробництва меду, легко виявити наскільки розвинена дисципліна, порядок в бджолиному вулику, як грамотно розподілені обов’язки і як вони виконуються. Також цікаво буде дізнатися, що в бджолиному будинку все чітко розділене і організовано, кожна окрема особина виконує саме свої завдання.
А вид меду залежить від того, з яких саме рослин зібраний нектар, а далі назви говорять самі за себе: акацієвий, лісовий, польовий, липовий та інші.
Отже, бджоли-розвідники відправляються на пошук нектару. Відсутність рюкзака або сумочки вони відмінно компенсують спеціальним медовим зобиком. Принесши нектар до вулика, вони передають його до наступної інстанції – жуючим бджолам. Останні присвячують процесу жування близько 30 хвилин, після чого нектар перетворюється в речовину, що складається з меду і води. Далі підключаються робочі бджоли, які розподіляють уже майже мед по сотах, і обмахують його крилами, випаровуючи зайву рідину. Наостанок мед запечатується в сотах воском для тривалого і надійного зберігання.
І, звичайно ж бджоли так стараються не для того, щоб порадувати нас з вами, а для себе. Медом вони планують харчуватися в холодну пору року, коли зібрати нектар буде ніде. Ось і виходить, що людина систематично і без докорів сумління краде у бджіл їхні засоби до виживання ? На щастя, якщо підходити до процесу грамотно, усі процеси заміщаються, і бджілки голодними не залишаються.